Press "Enter" to skip to content

«avantGuardes», el nou llibre de la colla

Rebombori 0

El nou llibre –i no llibret, ni revista– de la Colla Rebombori l’hem titulat “Avantguardes” i l’hem subtitulat “Disseny gràfic a Castelló”. El tema que enguany hem triat: el disseny, les arts plàstiques més trencadores, innovadores, creatives,… i la gent, els grups, els espais que a la nostra ciutat s’hi relacionen.

Avantguardes, perquè ens hem permés la llicència de pluralitzar el substantiu avantguarda, terme militar que fa referència a la primera línia d’atac, al destacament d’una unitat a la qual precedeix en la marxa i que, figuradament, defineix, en un moviment, els grups dels precursors o dels qui sostenen la tendència més avançada i volen anar en contra de la tradició, trencar amb ella, rompre amb l’art de les habilitats manuals, de l’ofici, de les normes establertes.

Disseny gràfic a Castelló, perquè la capital del riu Sec, la ciutat nascuda al segle xiii –al tocar de la intersecció del paral·lel 40º N de latitud i del meridià 0º de longitud–, la nostra ciutat i el seu entorn més immediat és, de sempre, objectiu i referent dels llibres de Rebombori, i perquè després d’explicar i mostrar, anualment, des de 1997, l’arquitectura civil i religiosa, l’urbanisme, l’horta, els oficis, els costums, la mar i la marjal, els fets, les ficcions, les prediccions, el secà, els jocs, el lleure, la música i els músics, la sostenibilitat paisatgística, mediambiental i lingüística, la romeria magdalenera, els orígens medievals i la producció literària de valor que s’està produint en valencià, volem enguany donar la paraula a la gent que, ara i ací, sap de disseny i de les tècniques plàstiques més avantguardistes, a la gent que ha acceptat la nostra invitació a participar d’aquest nou projecte que es concreta en aquest llibre que teniu a les mans i que ja podeu trobar també, penjat en pdf, al nostre lloc web: www.collarebombori.cat.

He llegit en algun lloc, navegant per l’univers infinit d’Internet que no s’ha de confondre dissenyadors amb artistes, malgrat el comú denominador que representa la creativitat en ambdós camps, i que el disseny d’un producte o d’un sistema es fa a mida, amb un mètode de treball propi, que comença amb una fixació d’especificacions i atén a valors com la viabilitat (tècnica i econòmica), l’ecologia, l’ergonomia, la fiabilitat, la durabilitat, el cicle de vida del producte o sistema, la legislació, el pressupost, els possibles mals usos, l’entorn i circumstàncies específiques, el decòrum, la cultura dels diferents usuaris,… La producció artística, en principi, és més lliure, té mètodes i tècniques de treball diferents i les seues accions no pretenen estar justificades.

En aquest llibre, que no pot, ni vol, ser exhaustiu i que, com en altres que hem publicat, potser tindrà continuïtat i abraçarà més camps, hem intentat que no trobeu res de buit, superflu, ornamental, com sovint passa quan el mot “disseny” s’aplica a certs objectes costosos o “de luxe”, que pretenen així justificar el seu preu; a certes creacions artístiques comercials, o bé a objectes inútils o amb una utilitat, en tot cas, discutible.

De manera que, si us poseu a llegir aquest llibre, gaudireu d’un disseny ben modern i visualment impactant, com correspon al tema que ens ocupa; passejareu pels carrers i places de Castelló, i reflexionareu sobre escultures, façanes, harmonies, proporcions i desficacis; sabreu de la trajectòria de l’Espai d’Art: què és, què ha fet i significat, i com ha sacsejat el nostre panorama artístic; coneixereu les fites de l’emblemàtica galeria Cànem; llegireu i opinareu sobre la Magdalena i l’art, sobre gaiates i cartells, jurats, tendències, evolucions i tradicions; trobareu un bon nombre de pàgines protagonitzades per l’EASD, gràcies als textos i il·lustracions signats per part del seu professorat, que expliciten el que ha suposat i ha aportat després de més d’un quart de segle de presència a Castelló; veureu mostres de l’obra actual de diferents creadors; sentireu com els mots dels poemes us desperten sensacions i anhels i, potser, fins i tot, podreu aprofitar els productes que anuncien, a les darreres pàgines, les empreses tan especials que ens serveixen, novament, per tenir la quota necessària de publicitat.

Tant de bo tingueu una bona lectura o, si més no, una agradable passejada visual.
En parlem i ens escoltem.