Press "Enter" to skip to content

Festa, cultura i identitat

Rebombori 0

magdalena09Les nostres festes presenten un component diferenciador en relació a les celebracions d’altres pobles i ciutats. Aquesta ciutat no festeja en les festes de la Magdalena en honor al seu patró, com sol ser freqüent, sinó que Castelló assumeix el repte de commemorar els seus orígens. I ho fa amb una sèrie d’actes tradicionals (Pregó, Desfilada de penitents, Desfilada de Gaiates), l’epicentre de la qual és la coneguda “romeria de les canyes”. En la romeria els castellonencs ens reafirmem com a poble.

El pelegrinatge penitencial quaresmal, el record històric del fet del trasllat de la Ciutat de la muntanya al pla fèrtil, i la data variable del tercer dissabte de quaresma, en l’actualitat diumenge, són tres característiques estretament lligades a l’origen del nucli central de les nostres festes: la romeria. Aquests elements constitueixen un clar patrimoni cultural dels veïns.

A través de la Fira i Festes de la Magdalena, presentem el testimoni d’una ciutat viva, que manté el pressentiment de la seua història onvertida en metàfora festera; mitologia, tradició, llegenda i història es fonen i donen la mà en el gresol de la cultura popular de la nostra terra.

Però alhora, al costat de les manifestacions tradicionals, s’han anat afegint amb el pas dels anys, un variat mosaic d’actes lúdics que aconsegueixen enganxar veïns i forasters, afegint-li un nou valor a les nostres festes: el caràcter popular. Al llarg dels 9 dies de festa, és contínua l’afluència massiva de gent pel carrer, per a participar de l’ampla oferta que tots els
col·lectius ofereixen.

Concerts, espectacles pirotècnics, companyies d’animació, agrupacions musicals internacionals, gaiates i colles, invadixen el carrer i, l’alegria i la llum, s’apoderen dels dies i nits primaverals. La festa és contínua. Cada racó de Castelló té el seu moment.

Amb gran respecte a les tradicions i amb gran dosi d’innovació, any rere any, es renoven els esforços per a oferir unes festes de tots i per a tots. La nostra ciutat, Castelló, es dirigeix al futur amb
il·lusió i esperança. Som un poble treballador, amant de les tradicions i obert a nous reptes, que també sap divertir-se.

No vos sentireu estranys ni forasters, i segur que tornareu…

Deixa un comentari